Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για πάγκο κουζίνας;

Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για πάγκο κουζίνας;

Όταν πρόκειται να επιλέξουμε πάγκο για την κουζίνα, ο γρανίτης, το μάρμαρο και ο χαλαζίας, είναι τα συνήθη υλικά τα οποία σκεφτόμαστε. Οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων υλικών διαφέρουν.  Δείτε τα παρακάτω για να πληροφορηθείτε για τις διαφορές τους:

Τι είναι ο γρανίτης, το μάρμαρο και ο χαλαζίας;

Ο γρανίτης είναι φυσικό πέτρωμα που αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών συστατικών. Υπάρχει σε ποικιλία χρωμάτων και κάθε πλάκα είναι μοναδική γιατί εξορύσσεται και δεν κατασκευάζεται.

Το μάρμαρο, όπως και ο γρανίτης, είναι φυσικό πέτρωμα (ασβεστόλιθος) και κάθε πλάκα είναι μοναδική.  O χρωματισμός είναι πιο συνεπής με ένα πιο ορατό μοτίβο από ότι του γρανίτη.

Οι πάγκοι από χαλαζία τεχνικά δεν είναι καθαρό φυσικό πέτρωμα. Οι περισσότερες πλάκες είναι τουλάχιστον 92% χαλαζίας, το δε υπόλοιπο αποτελείται από χρωστικές ουσίες και ρητίνη που χρησιμοποιείται για να δέσει τον θρυμματισμένο χαλαζία. Συνήθως ο χαλαζίας αναφέρεται ως τεχνητό πέτρωμα.

Αντοχή

Και τα τρία υλικά είναι γνωστά για την αντοχή τους. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να αντέξουν 20 ή και περισσότερα χρόνια . Επίσης, όλα ανθεκτικά στη θερμότητα.

Γρατσουνιές και σπασίματα

Το μάρμαρο είναι το πιο ευαίσθητο από τα τρία υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γρατσουνιστεί ή να σπάσει πιο εύκολα. Ο γρανίτης είναι το αμέσως επόμενο ευαίσθητο υλικό, με τον χαλαζία να είναι ο πιο ανθεκτικός σε μόνιμες βλάβες.

Είναι φυσικά;

Και τα τρία υλικά είναι “φυσικά”, με την έννοια ότι είναι πετρώματα αλλά μόνο ο γρανίτης και το μάρμαρο χαρακτηρίζονται ως “φυσικά πετρώματα” επειδή δεν περνούν από καμία τεχνική διαδικασία παραγωγής, εξορύσσονται και επεξεργάζονται ως έχουν. Ο χαλαζίας επεξεργάζεται τεχνικά επειδή συνθλίβεται και αναμιγνύεται με χρωστικές ουσίες. Για κάποιους, αυτή η διαφορά δεν πειράζει και πολύ, για άλλους το “φυσικό” είναι το κύριο σημείο διαφοροποίησης.

Λεκέδες & Υγιεινή

Ο γρανίτης και το μάρμαρο είναι πορώδη υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι αν χυθεί κάποιο υγρό μπορεί ενδεχομένως να διαρρεύσει μέσα και να δημιουργήσει λεκέ. Το μάρμαρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε όξινα υγρά όπως το κρασί και ο χυμός. Οι πόροι μπορούν επίσης δυνητικά να γίνουν εστίες βακτηρίων και μικροβίων που είναι δύσκολο να απολυμανθούν. Ο χαλαζίας είναι μη πορώδες υλικό που δεν λεκιάζει και δεν συγκεντρώνει βακτήρια τόσο εύκολα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθαρίζετε πιο εύκολα.

Συντήρηση

Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του γρανίτη και ιδιαίτερα του μαρμάρου, είναι η συντήρηση. Δεδομένου ότι και τα δύο είναι πορώδη υλικά, πρέπει να στεγανοποιούνται κατά την τοποθέτηση αλλά και κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο χαλαζίας σε αντίθεση δεν είναι πορώδες υλικό συνεπώς δεν χρειάζεται στεγανοποίηση.

Μοναδική εμφάνιση

Κάθε πλάκα μαρμάρου και γρανίτη είναι μοναδική γιατί εξορύσσεται από την γη και δεν κατασκευάζεται. Αυτό σημαίνει πως επιλέγεται ένα μοναδικό υλικό που όμοιο του δεν διαθέτει κανένας άλλος. Ο χαλαζίας σε αντίθεση έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με έναν ορισμένο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές πλάκες μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους. Ο χαλαζίας επίσης δεν φαίνεται τόσο “φυσικός”, όσο το μάρμαρο και ο γρανίτης.

Ποικιλία

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες χρωμάτων και αποχρώσεων στα μάρμαρα και τους γρανίτες παρόλα αυτά υπάρχει ένα όριο. Ο χαλαζίας κατά την κατασκευή του μπορεί να αναμιχθεί με ένα τεράστιο αριθμό διαφορετικών χρωστικών ουσιών, που σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια ποικιλία και σύνθεση χρωμάτων.

Εν τέλει ποιο είναι το καλύτερο υλικό για τον πάγκο;

Δεν υπάρχει “καλύτερο υλικό”, εξαρτάται από το τι επιθυμείτε.

Ο χαλαζίας συχνά είναι η πιο προσιτή επιλογή λόγο κόστους, ευκολίας στη συντήρηση και της ανθεκτικότητας. Δεν έχει όμως το κύρος και την φυσική εμφάνιση που έχει το μάρμαρο και ο γρανίτης.

Ο γρανίτης είναι συνήθως πιο ακριβός από τον χαλαζία, αλλά φθηνότερος από το μάρμαρο. Είναι πιο ανθεκτικός από το μάρμαρο αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το χρώμα και την πολυτελή εμφάνιση του μαρμάρου.

Το μάρμαρο είναι μάρμαρο, αν το επιλέξετε δεν υπάρχει υποκατάστατο! Στοιχίζει περισσότερο, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και περιποίηση αλλά η πολυτέλεια και η απαράμιλλη αισθητική που προσφέρει δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο υλικό.

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


English EN French FR German DE Greek EL